Sportræning


En sport i hastig fremgang

En aften til ringtræning i 2013 tog en ide om sportræning form. Der var ikke langt fra tanke til handling.

Et sporkursus  blev tilrettelagt og var hurtigt fuldtegnet.

Kurset bestod af en teoridag og efterfølgende træningsdage i skoven. 

Der blev gået Sweiss (blodspor på blod efter klovbærende dyr) og Kaninslæb.  Kurset blev afsluttet med en lille prøve hvor alle viste hvad de havde lært..

Som noget NYT i 2015 har vi booket skoven 3 på hinanden følgende dage. Dette giver mulighed for at træne overnatningsspor.


Spor er for dig som holder af at være i naturen sammen med din hund

Spor er en mentalt udfordrende sport for din hund, men også for dig, fordi du ved sportræning også skal lære at "læse" din hund.

Spor giver dig en god følelse af samhørighed med din hund.

Spor kræver en 10 m line og en god sele, lidt blod, et kaninskind eller bare en luns kalvelever og så kan du gå i gang

Spor kan udøves hele året


Stemningsbillede fra en dag i skoven.

Foxterrier i gang med at søge på et sweiss -spor.

Der er trænet på et 3 timer gammelt sweiss spor på ca. 400 m

 Vi træner i Ovstrup skov  ca. hver 2 uge kl 11-18.

www.naturstyrelsen.dk kan du finde kort over skoven

. Man skal have tilladelse til at gå i skoven. Kreds 6 har indhentet tilladelse på udvalgte datoer -  alt du skal er at tilmelde dig sportræning i Kreds 6

Kom og få nogle dejlige oplevelser sammen med din hund og mød andre hundeejere med samme interesse Vi mødes, lægger spor, mens sporet får lov at "lægge sig" udveksler vi erfaringer, drikker kaffe og har det sjovt sammen.

 

 Se datoerne i vores kalender

 Vi har ingen træner, men garvede sporfolk der er villige til at lære fra sig. Syntes du det lyder spænende og tror det kunne være noget for dig og din hund så kontakt:

Jette Mogensen

telefon: 25129394 efter kl. 15

maximillian1@live.dk

Du kan læse mere om spor på DTK´s hjemmeside under Spor, her kan du også se hvornår der er planlagt sporprøver i kaninslæb eller Sweiss.

Når sporet skal stå sin prøve:

Min Norwich gik sit eget spor.

Først vil jeg rettet en stor tak til DTK´s sporudvalg som havde tilrettelagt en god og dejlig dag for os sporentusiater d. 18. april på Svendstrup Gods på Sjælland. Det var første gang i DTK regi, at der blev afholdt sporprøver hhv. blodspor og kaninslæb på Sjælland. Jeg tror godt jeg kan sige at det var et vellykket arrangement, med en oplagt prøve leder der gjorde sit arbejde godt, veloplagte dommere og stifindere. Vi, Maximillian og jeg kommer gerne igen, dels fordi vi har en opgave vi skal have løst, men også fordi det var en oplevelsesrig dag.

Maximillian og jeg har nu trænet spor i 2 år og jeg syntes at nu var tiden inde til at Maximillian skulle afprøve det han havde lært.

De fleste Norwich ejere har jo nok erfaret at en Norwich er ret lærenem, men når det så er sagt, så har den en selvstændighed og egenrådighed som til tider kan være en udfordring. Efter 2 års træning både med kanin og blod anser jeg Maximillian for rimelig sporsikker. Ganske vist går han ikke sporerne med den største fart, men som oftest når han altid i mål og finder kaninen eller rådyrskindet/ kloven. Så derfor var det naturligt at tilmelde ham DTK´s første prøvedag.

Efter det sædvanlige morgenritual, var vi klar til at køre til Svendstrup Gods. Det var en kold men smuk solskinsmorgen, så vejrmæssigt kunne vi ønske det bedre.

Vi kom lidt sent af sted, men nåede dog frem i tide til at få en kop kaffe og et stykke morgenbrød inden morgenparolen skulle løbe af staben.

Maximillian var tændt, det bliver han så snart den røde rygsæk med alt spor grej kommer frem. Jeg var spændt, for nu skulle 2 års træning jo stå sin prøve.

Ved morgenparolen skulle det vurderes om han var sund og rask, det kunne der vist ikke herske tvivl om for så snart han kom ud af bilen var han klar til at gå afsted. Vi skulle dog først have trukket et spor og fundet den rækkefølge som sporene skulle afvikles.

Vi trak spor nr. 2 og skulle gå som nr. 4.

Efter morgenparolen kørte vi til skoven hvor prøverne skulle afholdes. Vel ankommet til anviste holdeplads var det tid til at blive luftet og lære skovens dufte at kende. Der var ustyrlig meget vildt både, dyr og fugle og er der noget der tænder Maximillian af, så er det fasaner, agerhøns kort sagt alt der kan flyve, så jeg kunne fornemme at det ville være vores store udfordring.

Herefter var det bare at vente til det blev vores tur.

Endelig blev vi hentet af stifinder og kørte til det anlagte kaninslæbspor. Maximillian var tændt, han piber når han ved han skal på sporet og han kan næsten ikke vente med at komme i gang.

Vi får anvist sporstart og som altid så er Maximillian en langsom sporstarter. Han skal næsten alt markere sporstart og lige sondere terræn. Nå men det ser ud til han har fundet sporet og så er det jo bare at følge efter og forsøge at læse hans søgeteknik. Det ser ud til at gå godt, men ved 1. knæk tager sporsøget en uventet drejning. Maximillian har fået færten af en Fasan og sætter farten op ind i gennem et stykke nærmest uvejsomt nyskov. Jeg kan kun én ting, nemlig at følge med selvom det er næsten umulig for mig at komme igennem dette vildnis. Siger så til Maximillian, ” sig mig hvad har du gang I” og når lige at tænke, at her ville jeg da aldrig selv have trukket en kanin. Efter lidt tid kommer vi så ud igen og jeg kan se stifinder stå og vente på om hunden kommer tilbage på sporet. Det gør han og vi går af sted igen, men tydeligvis har han miste den oprindelige fært og går sine egne veje for at finde fasanen, som jo var fløjet. Vi får tab.

Nå, men der er jo ikke andet for end, at starte op igen og håbe at vi, i det mindste kan få en 2. præmie med hjem. Meeeen, jeg er dog ikke sikker på at det går.

Maximillian går noget flakkende og jeg kan se at koncentrationen svigter, men tænker at vi må forsøge en sidst gang og håbe at han kan og vil finde kaninen. Må sættes på sporet endnu en gang og her må vi så bare erkende at slaget er tabt, han går rundt om sporet og er tydeligvis i vilrede. Han piber, løfter hovet for at vejre luften og får ikke fanget kaninduften.

Maximillian var blevet træt og havde kun én ting i hovedet, at finde Fasanen.

Dommeren afblæste prøven og vi gik det sidste stykke for at finde kaninen. Maximillian fik lov at finde kaninen ved sporslut, han snuste lidt til den, men det var ikke den glade hund der har gjort sit arbejde jeg så. Han var ikke stolt og virkede ikke særlig interesseret. Normalt er han stolt og glad, når han har fundet kaninen og kommer for at få sin velfortjente godbid, men det var ikke tilfældet i denne situation. Hvis man kan tale om en nedslået og slukøret hund, så var det det jeg så. En hund der var træt og ked af, at han ikke havde fundet hvad han oprindelig søgte. Jeg var naturligvis ærgerlig, men det var en lærerig oplevelse og vi havde trods alt boltret os i naturen.

Vi gik i meget åbent område og det er Maximillian ikke vant til, men det er ingen undskyldning, det var blevet varm og solen bagte lige ned i hovedet på os, det er heller igen undskyldning. Det var ikke vores dag.

Dommeren skrev: sporvilje, sporfasthed og markeringsevne – bedømt under middel til et 2 tal ud af 5 mulige. Til gengæld fejlede arbejdsglæde/selvstændighed og tempo ikke noget og blev bedømt over middel til e 4 tal ud af 5 mulige.

Og netop selvstændighed er jo et kendetegn og det blev i den grad tydeligt ved dagens sporprøve.

Jeg anser mig selv for at have en god orienteringsevne, men efter at være blevet trukket gennem et vildnis hvor jeg næsten ikke kunne komme frem, ikke se hunden og kun havde sporline at forholde mig til, så blev selv jeg desorienteret og fik svært ved at orientere mig i terrænet, ligesom det var blevet svært at orientere sig i forhold til mulig sporretning. Jeg havde undervejs tabt hat og var lige ved også at tabe mine briller, mens jeg rodede rundt i buskadset. Om jeg også har lært noget – jo det er helt sikkert.

Nu skal vi hjem og træne, for vi har ikke opgivet tanken om, en dag at blive Champion i kaninlsæb, men først skal vi lige bestå anlægsprøven.

 Hvalpelisten.dk

Hvalpelisten.dk er den del af Dansk Terrier Klub

Her får du let adgang til aktuelle hvalpekuld samt nogle af Danmarks dygtigste og mest engagerede opdrættere.